Tekstvak: B C    V L I S S I N G E N

Basketball  Combinatie  Vlissingen

Tekstvak: Home
Tekstvak: Info
Tekstvak: Teams
Tekstvak: Programma
Tekstvak: Uitslagen
Tekstvak: Standen
Tekstvak: Verslagen
Tekstvak: Sponsoring
Tekstvak: Foto’s
Tekstvak: Verjaardagen
Tekstvak: Archief
Tekstvak: Links

In gesprek met: Sheri Bos-Brooks

Onze Sponsors:

klik op het logo voor

meer informatie

Sinds Sheri bij BC Vlissingen speelt is ze door haar scorend vermogen dominant aanwezig. Sheri is Amerikaanse van geboorte, dus opgegroeid in het land waar basketbal één van drie grote sporten is. Groot geworden in het college basketbal en nu dus een topper bij BC Vlissingen.

Vanuit Amerika, waar ze de kerstdagen bij haar familie doorbrengt, mailde ze de antwoorden op de volgende vragen. De foto’s zijn aangevuld na wat speurwerk op het internet.

 

Geboren in:  In een heel klein dorpje tussen Memphis en Nashville

 

In welke staat in Amerika en waar ligt dat:  Tennessee, ligt in het zuidoosten.  Hebben jullie naar die documentaire van Nick en Simon gekeken?  Ze waren in Tennessee (Memphis - Home of the Blues en Nashville - Home of Country Music) waar muziek een groot onderdeel van het leven is.

 

Huidige woonplaats:  Middelburg.

 

Hoe ben je in Nederland terecht gekomen:  Ik heb mijn Nederlandse man in Spanje ontmoet toen we daar alle twee werkten.  Na de geboorte van onze dochter in Madrid, zijn we terug naar Nederland gekomen.

 

Familie in Nederland:  Mijn schoonfamilie.

 

Familie in Amerika:  Ouders en twee broers in Nashville.

 

Opleiding/School:  Universitair diploma in Spaanse talen, Berry College, Rome, Georgia, USA.  Nu ben ik bezig met een Masters (online) aan The New School in New York.

 

Kerst, wat betekent dat voor jou als Amerikaanse in Nederland: 

Ik ben nooit met kerst in Nederland geweest.  Ik ga altijd terug, net zo als het liedje “I’ll be home for Christmas”.  Het is de enige tijd van het jaar dat de hele familie samen is.

 

Wat doet men in Amerika met kerst naast kalkoen eten of is dat een vooroordeel:  Veel eten, veel snoepen, met familie en vrienden kerst-liedjes zingen, spelletjes doen.  Veel mensen versieren hun huis met lichtjes en het is de gewoonte om in de auto ’s avonds daar langs te rijden.

 

Politiek:  Partij voor de Dieren.

 

Eerste vakantiebaan:  Messenverkoper.

 

Werk:  Docente Engels.

 

Kun je iets vertellen over je sportcarrière in Amerika, wanneer begon je met basketbal in Amerika, hoeveel trainde je daar per week, in welke clubs/college heb je gespeeld van wanneer tot, zijn er daar ook competities of spelen er alleen scholen/college tegen elkaar:

Ik begon met een team te spelen toen ik 8 jaar oud was, maar ik kan nog mijn eerste rake worp herinneren in mijn eigen achtertuin met mijn broer toen ik een jaar of 4 was.  Tot je 12 jaar bent kan iedereen spelen in een competitie georganiseerd buiten school.

Van 12-14 jaar moet je een try-out doen om voor het ‘Jr. High’ school team te kunnen spelen. Van 15-18 jaar moet je ook een try-out doen voor het ‘High School of Varsity’ team.  In Jr. High en High School is er competitie tussen scholen en een toernooi aan het einde van het seizoen waar de kampioen uitkomt.  Toen ik speelde, trainden we tijdens school uren (elke dag tenminste een uur). Af en toe nog een training na school en wedstrijden een of twee keer per week.  In het voorseizoen deden we krachttraining twee of drie keer per week. 

Ik heb een beurs gekregen om voor een universiteit team te spelen (18 -22 jaar).  Voor een universiteit team moet je geselecteerd worden.  Ze betalen voor je studie (je beurs bepaalt hoeveel, meestal is het 100% maar kan ook minder zijn).  Op dit niveau is het erg serieus.  Alle teams moeten strenge regels volgen over trainingstijden.  In het voorseizoen wordt er veel aan conditie en krachttraining gedaan (4 keer per week) naast 2½ uur gewone training (6 keer per week).   Een seizoen is ongeveer 32 wedstrijden, we speelden 2 of 3 per week.  Het is een beetje ingewikkeld hoe het georganiseerd is maar aan het eind van het seizoen is er een nationaal eindtoernooi, in mijn divisie was het van de beste 32 teams, in andere divisies is het 64.  Die toernooien worden gespeeld in maart, van daar de term  “March Madness” want iedereen is gek op basketbal en kijkt naar de toernooien.   In de universiteit kan je alleen maar 4 jaar spelen. 

Ik heb voor Berry College in Rome, Georgia gespeeld.  Het is NAIA Divisie 1 en mijn laatste jaar (2003) speelden we in het nationaal eindtoernooi (zie de onderstaande foto).

Heb je  nog van bekende trainers training gehad in Amerika: 

Wel binnen het hoogste niveau van het vrouwen basketball in Amerika maar niet internationaal bekend.

 

Heb je altijd als center gespeeld: Ja

 

Kende je het basketbal in Nederland:

Heel weinig, alleen mijn broer heeft een tijdje voor Donar gespeeld in Groningen.

 

Sterke punten als speelster:  Rebounden en scoren.

 

Zwakke punten:  dribbelen en passen.

 

Sportieve hoogtepunten:   Spelen in het nationaal NAIA toernooi.  Statistieken vergeet je snel, maar die sfeer en ervaring nooit.

 

Heb je ook juniorenteams getraind en/of gecoacht: Als speelster deed ik veel zomerkampen voor junioren.  Na mijn 4 jaar aan de universiteit ben ik nog een jaar gebleven als assistent-coach.

 

Seizoen 2011 / 2012: Dames BC Vlissingen:  Ik ben erg blij dat ik weer kan spelen en ik geniet van mijn teamleden en de wedstrijden.  Een top groep Dames!

 

Zit Amerika in je dagelijks bezigheden nog steeds in je hoofd; Ik ben meer dan 7 jaar geleden uit Amerika vertrokken en ik mis het leven daar niet (echt), alleen mijn familie en vrienden wel en daar denk ik veel aan.

 

Vrije tijd / Hobby’s:  Naast twee kinderen, man, studie, en basketball....hmm...weinig!

 

Waar kijk je naar op televisie: Nog een keer– naast twee kinderen, man, studie, en basketball....hmm...weinig!

 

Favoriete radioprogramma’s:  Tegenwoordig mag ik niet naar de radio luisteren, alleen maar K3.

 

Welke CD het laatst gekocht of gedownload:  Stevie Nicks “In your dreams”.

 

Wie zou je willen ontmoeten:  Stevie Nicks of Mick Fleetwood.

 

Aan wie of wat erger je:  onbeleefde mensen.

 

Krediet-Eurocrisis volg je:  Niet echt.

 

Wat lees je meteen in de krant: Wat voor weer we krijgen!

 

Bijgeloof:  nee.

 

Naast wie zou je eens in het vliegtuig willen zitten: Liever naast niemand zodat ik meer ruimte heb.

 

Wat mag niet ontbreken in je vakantiekoffer:  Mooie schoenen.

 

Heb je nog andere sporten beoefend  naast basketbal:  softball en voetbal.

 

Ambities in het leven:  geen kinderen meer en gelukkig blijven.

 

Vakantieland  / stad, of ga je geregeld naar Amerika op vakantie:  We gaan elk jaar naar Amerika, maar soms ook nog richting de zon.

 

Favoriete  winkels :  Gall en Gall.

 

Internet / Hyves / Facebook / Twitter:  Ja, al die vervelende dingen.

 

Favoriete Muziek:  klassieke rock en ik kom uit Tennessee dus natuurlijk country.

 

Favoriete Eten/drinken:  Mexicaans.

 

Droom op 4 wielen:  Maakt mij echt niet uit.

 

Favoriete basketbalclub in Amerika:  Ik heb geen echte favoriet.

                         

Sportidool: ook niet.

 

Favoriete basketbaltrainer:  ook niet.

 

Het niveau bij BC Vlissingen en de competitie hoe ervaar je die: 

Ik ben onder de indruk van het talent en de lengte van de dames hier in Nederland.

 

Hoe maken we het zo leuk, dat er meer jeugd gaat basketballen in Nederland: Het hoogste niveau moet meer op televisie zijn en misschien meer uitnodigen op school om lid te worden van een club.

 

Hoe worden kinderen enthousiast gemaakt in Amerika, gaat dat alles via de scholen:  Basketbal is ook een heel groot onderdeel van het sociaal leven, bijvoorbeeld veel mensen gaan naar wedstrijden kijken, het is altijd op televisie, kinderen krijgen basketball als speelgoed dus het komt vanzelf, stimuleren is niet nodig.

 

Basketbal is ambitie/gezelligheid of beide:  Nu is het meer gezelligheid (maar ik wil toch alle wedstrijden winnen).